Welke hulpmiddelen zijn er waardoor ouderen langer thuis kunnen blijven wonen?

Er zijn veel hulpmiddelen verkrijgbaar die helpen om langer thuis te kunnen wonen. Enkele hulpmiddelen zijn bij de meeste ouderen bekend zoals de rollator, de rolstoel en de traplift. Maar er zijn tegenwoordig ook veel hulpmiddelen die veel minder bekend zijn, zoals communicatiehulpmiddelen via internet maar ook hulpmiddelen voor het aankleden en robots die werkzaamheden kunnen overnemen.. Er worden hier een aantal belangrijke hulpmiddelen genoemd, op het internet zijn zeer veel producten in allerlei uitvoeringen, maten en soorten te vinden. Bedenk de beperkingen die u ondervindt en zoek daar een hulpmiddel bij. U kunt het internet hiervoor gebruiken maar u kunt ook een ergotherapeut inschakelen die samen met u kan beoordelen welke hulpmiddelen voor u zinvol kunnen zijn.

Eenvoudige Loophulpmiddelen

Er zijn een aantal eenvoudige hulpmiddelen die zinvol kunnen zijn bij een verstoorde balans. Het gaat dan om een stok, krukken, driepoten of vier poten. Deze eenvoudige hulpmiddelen moeten tegenwoordig zelf bekostigd worden. Soms kunnen ze voor gereduceerd tarief bij een zorgverzekeraar gekocht worden.

Scootmobiel

Een elektrisch voertuig op 3 of 4 wielen waarmee grote afstanden afgelegd kunnen worden. Er zijn handige inklapbare scootmobielen geschikt voor gebruik binnenshuis en kleine afstandjes buitenshuis. Er zijn ook wat meer robuuste 4-wielers met een grotere actieradius en geschikt voor lange afstanden

Rollator

De rollator is wel het meest succesvolle hulpmiddel waardoor ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Lees hier waar u op moet letten bij met name het gebruik van de rollator.

Rolstoel

Rolstoelen zijn nodig als mensen niet meer (zo ver) kunnen lopen. Heeft u een rolstoel minder dan 6 maanden nodig dan kan een rolstoel worden geleend bij een thuiszorgwinkel. Heeft u langer een rolstoel nodig als u thuis woont dan kan er via de WMO die uitgevoerd wordt door de gemeente een rolstoel aangeschaft worden. Er zijn vele typen rolstoelen zoals u hier kunt lezen.

Traplift

Traplopen kan bij het ouder worden nog wel eens een probleem zijn. Soms is een traplift een oplossing. Een traplift moet vaak zelf bekostigd worden. Soms is subsidie in het kader van de wet WMO mogelijk, soms kan het via een persoonsgebonden budget. Vraag hiervoor bij uw gemeente.

Domotica

Nieuwe technologie is niet alleen interessant voor jongeren maar zeker ook voor ouderen. Belangrijke toepassingen van nieuwe technologie hebben bijvoorbeeld betrekking op communicatie. Er is speciale software voor ouderen waarmee gemakkelijk gecommuniceerd kan worden met familieleden maar ook met bijvoorbeeld een supermarkt om boodschappen te doen of contact te leggen met een klusjesman. Ook kan er zorg op afstand geboden worden of begeleiding of therapie op afstand. Er zijn zelfs wijkgerichte zorgconcepten, zoals buurtzorg, die gebruik maken van beeldcommunicatie en sociale media. Ook zijn er systemen die ingezet kunnen worden voor het monitoren van de kwetsbaarheid van ouderen. Er zijn apparaten die dagelijks het gewicht en de balans kunnen meten. Met een mobiele telefoon kan de activiteit en het looppatroon van ouderen gemeten worden zodat tijdig een verandering van het eigen fysieke functioneren gemeten kan worden. Deze informatie kan dan desgewenst naar een arts of fysiotherapeut gestuurd worden. Er kan veel gemonitord worden zoals: verlaten van de woning in de nacht, nachtelijk badkamer gebruik, tijdstip van opstaan, temperatuur, maaltijd, medicijngebruik etc.

Ontspanning en online toepassingen

Voor het bewegen en ontspannen zijn er interessante toepassingen van computers op de markt. Met de WII sport en de Xbox kunnen speciale ouderen beweegprogramma’s gebruikt worden. Deze zijn vaak zeer gebruiksvriendelijk en de oefeningen zijn vaak gemakkelijk uit te voeren Het aantal robots neemt toe. Er zijn steeds meer hulpmiddelen die volledig automatisch werkzaamheden kunnen uitvoeren. Zoals een volledig automatische stofzuiger. De komende jaren zullen op dit gebied nog veel nieuwe toepassingen komen die het gemakkelijker maken voor ouderen om thuis te blijven wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *