In Nederland kennen we het unieke systeem van de zogenaamde kraamhulp. De aanloop naar de bevalling is een stressvolle periode, maar eigenlijk begint het allemaal pas nadat je, je kindje op de wereld hebt gezet. Kraamhulp aanvragen zorgt ervoor dat je kan rekenen op de bijstand en vooral de expertise waar een kraamverzorgende over beschikt. Dit kan in de praktijk van onschatbare waarde blijken te zijn. Wil jij ook graag meer te weten komen over al hetgeen waar je bij kraamhulp op kan rekenen? Dan is het zeker interessant om je te verdiepen in de onderstaande informatie!
Wat kan je verwachten van een kraamverzorgende?
Kraamhulp aanvragen zal er in de praktijk voor zorgen dat je in de nasleep van je bevalling kan rekenen op een uitstekende hulp. De kraamverzorgende die zal worden aangesteld zal niet alleen de medische situatie van het kindje, maar ook van de moeder in het oog houden. Daarnaast is het zo dat er ook bijstand kan worden verleend bij het geven van borstvoeding. Nog een interessant gegeven is terug te vinden in het feit dat er verschillende basis huishoudelijke taken aan hem of haar toevertrouwd kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat de dame die pas is bevallen zich niet noodzakelijk extra hoeft in te spannen. Bovendien kan de volledige aandacht op deze manier uitgaan naar het kindje.
Op hoeveel uur bijstand door een kraamverzorgende kan je rekenen?
Een belangrijke vraag die door veel mensen bij kraamhulp aanvragen wordt gesteld heeft te maken met het aantal uren hulp waar ze precies aanspraak op kunnen maken. In de praktijk is het zo dat deze uren eigenlijk niet zijn vastgesteld. Dit gezegd hebbende is het zo dat er standaard wordt uitgegaan van 49 uur aan kraamzorg. Dit echter uitsluitend voor moeders die ervoor kiezen om borstvoeding aan hun kindje te geven. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van kunstvoeding is dat standaard 45 uur. Het minimum aantal uren kraamzorg is 24. Maximaal kan er aanspraak worden gemaakt op 48 uur aan kraamzorg. Let op, het spreekt voor zich dat deze uren niet na elkaar gepresteerd worden. Ze worden in de praktijk dan ook verspreid over acht dagen.
Verschillende situaties zullen bij kraamhulp aanvragen het aantal uren waar je aanspraak op kan maken beïnvloeden. Denk hierbij niet alleen aan het verschil tussen borst- en kunstvoeding. Wat namelijk bovendien ook te denken van het feit of je bijvoorbeeld alleenstaande moeder bent of niet. Ook bij een meerling worden er steevast meer uren toegekend dan wanneer er sprake is van slechts één kindje. Hier dien je dus zeker en vast allemaal rekening mee te houden.
Hoeveel kost kraamhulp aanvragen?
Kraamhulp valt onder de bij wet verplicht af te sluiten basisverzekering. Dit heeft als gevolg dat je slechts de eigen bijdrage dient te betalen. Op moment van schrijven staat deze gelijk aan een bedrag van 4,60 euro per uur. Heel wat mensen maken in de praktijk ook de keuze om zich aanvullend te laten verzekeren. Beschik jij over een dergelijke aanvullende verzekering? Dan is de kans groot dat ook deze kosten worden gedekt. Op die manier wordt kraamhulp voor jou helemaal gratis gemaakt. Het mag dan ook duidelijk zijn, kraamhulp aanvragen hoeft in de praktijk zeker niet veel geld te kosten. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Lunavi Kraamzorg indien je opzoek bent naar een specialist.