Tips voor mantelzorgers

Voor een naaste zorgen kan erg fijn zijn, zowel voor jou als voor degene waarvoor je zorgt. Echter is het niet altijd gemakkelijk om mantelzorger te zijn. Zo beschik je niet altijd over de benodigde kennis en ervaring. Ook kan het veel tijd en energie van je vergen. Daarom geven we in dit artikel wat tips om de mantelzorg zo goed mogelijk te laten verlopen!

Je kunt het niet alleen

Als mantelzorger wil je vaak het liefst alles zelf doen, omdat je van de persoon waar je voor zorgt houdt. Toch is het belangrijk om te beseffen dat je het niet altijd helemaal alleen kunt. Veel mensen schamen zich ervoor om hulp in te schakelen. Echter is dit vaak het beste voor beide partijen. Zo zorg je er enerzijds voor dat jijzelf niet “op” raakt en je je eigen leven op orde houdt. Soms is er namelijk 24-uurs zorg nodig, dit kun je natuurlijk niet in je eentje doen. Daarnaast krijgt de persoon waarvoor je zorgt mogelijk betere zorg wanneer je het samen met anderen doet. Zo staat er altijd iemand klaar die voldoende energie heeft. Bovendien heb je samen meer kennis. Je kunt de hulp bijvoorbeeld samen met je broer of zus verzorgen, maar je kunt ook de hulp van een expert zoals Zorgservice Brabant inschakelen. Samen kun je dan kijken wie welke taken uitvoert. Veel mensen denken namelijk dat ze helemaal niks meer mogen doen wanneer ze een zorginstantie inschakelen, maar dit is zeker niet het geval! 

Praat erover

Naast dat je de hulp met mensen kunt delen, kun je ook je gedachten en emoties met anderen delen. Vertel op je werk, school, aan de rest van je familie en aan je vrienden wat er speelt en hoe je je voelt. Hiermee zorg je dat zij begrip krijgen voor de situatie. Wanneer je zoveel voor iemand anders zorgt kun je immers soms nogal moe zijn of een beetje geïrriteerd reageren. Wanneer je naaste omgeving hiervan op de hoogte is zullen ze jou dit niet kwalijk nemen. Daarnaast lucht het gewoon op om je zorgen te delen met anderen. Het is tenslotte niet de bedoeling dat je zelf helemaal overspannen wordt door de mantelzorg. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *