Gehoortest: makkelijk, gratis en online mogelijk!

Een gehoorapparaat helpt iemand met gehoorproblemen om beter te horen. Heb je het gevoel dat je gehoor achteruit gaat? Doe een gratis gehoortest bij een audicien om te weten welk hoorapparaat je nodig hebt en welk soort het beste bij je past.

Gehoortest

Een gehoortest is doorgaans gratis. Meestal heb je hier geen verwijzing voor nodig van de KNO arts. Het wordt aangeraden om vanaf je 55ste levensjaar, ieder jaar een hoortest te laten doen. Een gehoortest is volledig pijnloos en duurt ongeveer een klein half uur tot een uur. Na de test krijg je goede begeleiding zodat je een passend hoortoestel krijgt.

Online gehoortest

Het is tegenwoordig ook mogelijk om een online gehoortest te doen zonder tussenkomst van een audicien. Het enige wat je nodig hebt is een koptelefoon of in-ear oordopjes. Zorg tijdens de test voor een stille omgeving en zet het geluid van je apparaat op 50%. Tijdens de test krijg je een aantal geluidsfragmenten te horen. Een online gehoortest is bedoeld als een screening en geeft alleen een indicatie van de conditie van je gehoor. Voor een eerste impressie is een online hoortest zeer geschikt, maar niet volledig accuraat. Ook kan een online test niet de gehoorconditie meten van alleen het linker- of rechteroor.

Proefperiode

Omdat gehoorverlies verschillende gradaties kent, is het bepalen van een hoortoestel maatwerk. Je gehoor wordt eerst uitgebreid getest, waarna je kunt kiezen uit 3 typen hoorapparaten. Na de test kun je het hoortoestel mee naar huis nemen om vrijblijvend te proberen. Zo zit je er niet aan vast en heb je genoeg tijd om uit te vinden of je het apparaatje prettig vindt en of het voor jou voldoende werkt.

Kosten en vergoeding

De kosten van een gehoorapparaat is ondermeer afhankelijk van het merk dat je kiest. Kies je voor een huismerk of ga je voor een A-merk. Ook de datum waarop het apparaat is geleverd heeft invloed op de prijs. Hoortoestellen zijn leverbaar als eenvoudige typen tot zeer geavanceerd. Je krijgt de kosten voor je hoortoestel voor 75% vergoed als je hier vanuit je zorgverzekering recht op hebt. Dit is van toepassing op een gehoorapparaat in de categorie 1 tot en met 5.

Welk gehoorapparaat heb ik nodig?

De moderne chiptechnologie maakt het mogelijk om zeer kleine en opvallende hoortoestellen te maken waarbij het gehoor steeds beter wordt. Over het algemeen zijn er twee soorten hoorapparaten:

AHO

De AHO is een hoortoestel dat achter het oor wordt geplaatst en is het meest gangbare model voor mensen met gehoorverlies. Een AHO kun je tegenwoordig aanschaffen in hele kleine maten waardoor hij nauwelijks opvalt.

IHO

Dit type hoorapparaat wordt in het oor gedragen. Een IHO is zeer compact en is bijna niet te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *