Voor bijzonder veel mensen geldt dat ze op een bepaald ogenblik worden geconfronteerd met een slechte adem. Dat is vervelend en wel om verschillende redenen. Natuurlijk is het vervelend voor de mensen waartegen je aan het praten bent of voor je geliefde, maar in eerste plaats is het ook een onaangename vaststelling voor jezelf. Veel mensen die worden geconfronteerd met een slechte adem voelen zich namelijk onzeker. Er kunnen heel wat verschillende oorzaken aan de basis liggen van dit verschijnsel. Eén van deze oorzaken is zogenaamde amandelsteen. Wil je hier graag meer over ontdekken? Dan moet je beslist even de informatie doornemen hieronder op deze pagina.
Wat is een amandelsteen?
Een amandelsteen of een zogenaamde tonsilsteen voelt vrij hard aan. Voor veel mensen geldt dat ze ervoor kiezen om zo’n omhooggekomen keelbrokje in twee te breken. Dat kan je doen, maar het stinkt verschrikkelijk. Deze penetrerende geur is het gevolg van een mix van bacteriële afscheidingsproducten. Het gaat hierbij onder meer om:
- Dodemondslijmvlies cellen;
- Resten van voeding, calcium en eiwitten;
- Bacteriën en zwelverbindingen;
- Tongaanslag;
- Dode immuun en antistoffen;
In principe hoeft amandelsteen geen probleem te zijn. Hiermee betekenen we dat het eigenlijk een onschuldig fenomeen is. Dat gezegd hebbende is het wel zo dat dit een terugkerend probleem kan zijn. Wanneer amandelsteen regelmatig terugkomt kan dit zorgen voor een zeer slechte adem.
Wat zijn de symptomen waar je op moet letten?
Ondanks het feit dat amandelstenen in eerste instantie dus onschuldig zijn moet het gezegd dat er toch heel wat onaangename verschijnselen mee gepaard gaan. In eerste instantie is er dus de slechte adem die kan ontstaan. Daarnaast is het zo dat er ook nog andere vervelende symptomen kunnen wijzen op de aanwezigheid van amandelstenen. Het gaat hierbij onder meer om de volgende:
- Je ervaart een vieze metaalachtige smaak in de mond;
- Je kan een vernauwing van de keelholte voelen;
- De keel kan pijn doen of kriebelen;
- Je kan moeilijkheden ervaren bij het slikken;
- Er kan sprake zijn van ontstoken keelamandelen;
- Opgezette lymfeklieren in de hals, keel en kaak;
- Pijn in de oren;
Ervaar je één of meerdere van de bovenstaande symptomen? Dan kan dat er dus voor zorgen dat je te maken hebt met amandelstenen. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat er ook nog sprake kan zijn van andere aandoeningen. Bij twijfel kan verder onderzoek laten uitvoeren belangrijk zijn.
Wat draagt bij aan het ontstaan van amandelsteen?
Verschillende zaken kunnen bijdragen aan het ontstaan van amandelsteen. Helemaal voorkomen kan je dit eigenlijk niet. Wel zijn er verschillende zaken waar je aandacht aan kan besteden die de vorming van amandelstenen kunnen beperken. Denk op dit vlak concreet aan onder meer:
- Zorg voor een goede mondhygiëne;
- Maak regelmatig gebruik van een tongschraper;
- Beperk het roken en het drinken van alcohol en koffie;
- Reinig je mond met een spoelmiddel na het eten van zuivelproducten;
- Wees waakzaam voor een chronische keel- of amandelontsteking;
Zoals reeds aangegeven is het in de praktijk behoorlijk moeilijk om de vorming van amandelstenen volledig te voorkomen. Gelukkig zijn er wel verschillende belangrijke aandachtspunten die je mee in overweging kan nemen die het risico op deze vorming van deze vervelende stenen kan beperken. De informatie op deze pagina zal je op dit vlak sowieso een stapje verder hebben geholpen.