Afvallen: is alleen groente eten gezond?

In Nederland wordt ons door de Gezondheidsraad aangeraden om minimaal 250 gram groente per dag te eten. De gemiddelde Nederlander krijgt op één dag zo’n 125 gram groente binnen. Dat is dus de helft van het aangeraden aantal. Groenten zijn super gezond en brengen het afvallen als extra voordeel met zich mee. Het afvallen is geen gratis bonus, maar omdat groente onze maag goed vullen en niet veel kilocalorieën bevatten wordt afvallen makkelijker. De aangeraden 250 gram groente is er zeker niets voor niets. Is alleen groente eten gezond? Het antwoord op die vraag zal in deze tekst gegeven worden. 

Groenten bevatten weinig kcal

Alles, op een enkel product zoals water na, bevat kcal. Zo ook groente. Het ene product bevat meer kcal dan een ander. Alle producten verschillen in de samenstelling van de hoeveelheid kcal. Dit houdt in dat de drie categorieën macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) verschillen. Groenten bevatten heel erg veel micronutriënten, oftewel vitamines en mineralen. Terwijl het eten erg gezond is en veel bevat voor ons lichaam bestaat het niet uit veel kcal. Om een aantal voorbeelden te geven. Komkommer bevat 13 kcal per ons en een bloemkool bevat per ons 25 kcal. Een onsje kaas komt ongeveer op zo’n 350 kcal neer. Dit voorbeeld laat zien hoe weinig kcal groenten bevatten. 

Eet complementair aan de groenten

Groenten zijn zeer gezond en bevatten weinig kcal, maar je lichaam heeft meer nodig dan alleen groenten. Niemand kan zijn energie benodigdheid op een dag met alleen groenten binnen krijgen. In groenten zitten daarnaast ook niet altijd veel koolhydraten, vetten en eiwitten. Dit zijn drie elementen die wel belangrijk zijn in ons eetpatroon. Eet daarom complementair aan de groenten. Dit houdt in dat je bij bijvoorbeeld het avondeten naast de groenten ook aardappelen en een eiwitbron toevoegd om alle benodigheden binnen te krijgen. Het is daarnaast ook zo dat er naast groenten veel meer gezonde producten te vinden zijn. Combineer deze en varieër in de groenten en fruit. Door variatie krijg je een gebalanceerd eetpatroon.

Is alleen groente eten gezond?

Groenten zijn ontzettend gezond. Combineer dit met fruit en andere voedingsproducten om tot een geweldig gebalanceerd eetpatroon te komen. Wanneer je met dit eetpatroon onder je verbruikte energie zit zul je af gaan vallen. Groenten vullen de maag en bevatten weinig kcal. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om onder de verbruikte energie te zitten. Groenten bevatten gigantisch veel goeds voor ons lichaam en zijn ook zeer lekker. Varieër met de groenten die jij lekker vindt. Door te kiezen wat jij lekkere (gezonde) producten vindt wordt het makkelijker om af te valllen. Dit betekent niet dat je al het ‘ongezonde’ eten hoeft te verweren. Eet het in mate in combinatie met groenten en andere gezonde producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *