Ooglidcorrectie kosten, krijg je deze vergoed?

Door veroudering kunnen er plooien rondom de ogen ontstaan en kan het bovenste ooglid gaan overhangen. Als je hier last van hebt kan een ooglidcorrectie uitkomst bieden. De wens om een ooglidcorrectie te ondergaan kan een cosmetische of een medische aard hebben. Hoe zit dit met de vergoeding? Krijg je de ooglidcorrectie kosten vergoed?

Wat is een ooglidcorrectie?

Bij een ooglidcorrectie wordt de huid rondom de ogen strakgetrokken en verstevigd. Dit kan gebeuren bij overhangende oogleden, maar ook bij wallen. Dit gebeurt door een kleine operatieve ingreep die minder dan een uur duurt. Overtollige huid en soms ook vetweefsel kan worden weggehaald. Op die manier ontstaat er een open blikveld met een jeugdigere uitstraling.

Voordelen ooglidcorrectie

Een ooglidcorrectie kan ervoor zorgen dat je er wakker, frisser en jonger uitziet. Sommige ooglidcorrecties kunnen onder plaatselijke verdoving worden gedaan. Hierdoor heb je minder last van misselijkheid na de operatie. Een bijkomend voordeel is dat het herstel vrij vlot gaat. Na een week zie je haast geen zwelling of roodheid meer. Bij een ooglidcorrectie worden de incisies gemaakt in de natuurlijke plooi van jouw ooglid. Dit zorgt ervoor dat ze na de genezing praktisch niet meer te zien zijn.

Hoe werkt een ooglidcorrectie?

Bij een correctie van het bovenste ooglid wordt er eerst een verdovingsprik gegeven. Als de verdoving is ingewerkt zal worden begonnen met de ingreep. Er wordt een incisie gemaakt in jouw natuurlijke oogplooi en overtollige huid en soms ook vet zal worden verwijderd. Hierna wordt de wond gehecht. De operatie zal ongeveer 30 minuten per ooglid duren.

Wanneer krijg je de ooglidcorrectie kosten vergoed?

De ooglidcorrectie kosten worden in bepaalde gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Er zijn ook aanvullende dekkingen mogelijk. Bij een vergoeding via de zorgverzekeraar moet je wel kunnen aantonen dat je last hebt van een gezichtsveld blokkade of een verslapping of verlamming van de bovenste oogleden. Dit houdt dus in dat de wens om een ooglidcorrectie te ondergaan van medische aard moet zijn. Als jij voldoet aan deze voorwaarde, maak dan eerst een afspraak met jouw huisarts. Deze verwijst je door naar een oogarts van het ziekenhuis of een kliniek. Als de oogarts bevestigt dat jij voldoet aan de bovenstaande voorwaarde dan zal hij een aanvraag voor de behandeling indienen bij jouw zorgverzekeraar. Zonder verwijzing en gesprek met de oogarts heb je geen recht op vergoeding van de ooglidcorrectie kosten.

Wanneer worden de ooglidcorrectie kosten niet vergoed?

Als de aard van de ooglidcorrectie cosmetisch is worden de ooglidcorrectie kosten niet vergoed. De zorgverzekeraar vergoedt de kosten voor de ooglidcorrectie alleen bij een medische indicatie en dan alleen voor het bovenste ooglid. Ook maak je geen aanspraak op vergoeding als je geen verwijzing van de huisarts en beoordeling van een oogarts hebt.

Samenvattend

Bij een ooglidcorrectie worden overtollige huid en vetweefsel weggehaald om een open blikveld en een jongere, frissere uitstraling te creĆ«ren. Alleen de ooglidcorrectie kosten van het bovenste ooglid worden vergoed door de zorgverzekeraar als is aangetoond dat de bovenste oogleden overhangen door verslapping of verlamming en daardoor een ernstige gezichtsveld blokkade ontstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *