Wat zijn canules

Er zijn allerlei verschillende ziektes en aandoeningen op de wereld. Sommige ziektes of aandoeningen zorgen er echter voor dat mensen veel moeite krijgen met ademen door verzwakking. Canules zijn hiervoor de oplossing. Het gaat hier echter om een speciale vorm, namelijk de tracheacanule. Deze wordt geplaatst in de luchtpijp en gekoppeld aan een beademingsmachine die ervoor zorgt dat de desbetreffende persoon weer vrijuit kan ademen. Het is mogelijk om te verhuizen naar een verpleeghuis of revalidatiecentrum, maar sommige mensen geven de voorkeur naar eigen omgeving.

Hoe canules worden gebruikt

Een tracheacanule wordt via een opening in de luchtpijp geplaatst. Het is dus een medische ingreep waarbij je een opening gemaakt wordt via je hals. In de opening wordt een buisje geplaatst met een slangetje. Dit slangetje zorgt ervoor dat er zuurstof naar binnen stroomt, en deze komt weer aan een beademingsmachine. Deze machine kan de ademhaling ondersteunen of helemaal overnemen als je niet zelfstandig kan ademen. Deze beademingsmachine moet je dus constant bij je hebben, wat misschien lastig is om mee te leven voor sommige mensen. Daarom is het leren leven met canules een heel proces waar mensen erg aan moeten wennen.

Canules worden geplaatst wanneer de beademing langer gaat duren, wanneer het ontwennen van de beademing moeizaam verloopt, wanneer het ophoesten van slijm of speeksel niet lukt, als er sprake is van een sterk verminderd bewustzijn, zoals een coma, bij zwelling van de luchtweg en bij een blokkade in de keel.

Als je door wilt gaan met het dagelijks leven terwijl je gebruik maakt van een canule kan het zijn dat je extra hulp nodig hebt. Het leven met canules is niet gemakkelijk. Zo moet het buisje iedere dag worden verschoond en uitgezogen om verstoppingen te voorkomen. Daarnaast kan het ineens voorkomen dat er iets fout gaat, waardoor je dringende hulp nodig hebt. Een canule heeft veel impact op je leven, en daarom is het belangrijk dat jij en je familie en naasten om kunnen gaan met deze belangrijke ingreep in je leven.

Jezelf voorbereiden op een canule

Wanneer je nieuws krijgt dat je een canule gaat krijgen is het belangrijk om je voor te bereiden op deze situatie als dit mogelijk is. Deze ingreep kan namelijk een groot invloed hebben op je leven, vooral wanneer deze voor een langere tijd of zelfs permanent moet blijven zitten. Een canule zorgt ervoor dat je blijft leven en is een belangrijke ontwikkeling geweest in de medische wereld.

Tip: Maeso

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *