Meer informatie over de basisverzekering voor zorg

Wat is het basispakket? Elke inwoner van Nederland is wettelijk verplicht een basisverzekering ofwel een basispakket te hebben. In het basispakket zijn de meestgebruikte, meest essentiële zorg en geneesmiddelen opgenomen. De overheid bepaalt wat er precies onder het basispakket valt. Elke zorgverzekeraar biedt naast een basisverzekering ook een aanvullende verzekering aan, waarbij je ook voor andere zaken bent verzekerd die buiten het basispakket vallen. Via speciale vergelijkingswebsites als www.zorgverzekeringcentrum.nl kun je hierover meer informatie terugvinden.

Verplicht eigen risico

Ook al ben je met de basisverzekering verzekerd voor de meest voorkomende medische zorg en geneesmiddelen moet je nog wel een gedeelte zelf betalen. Dit heet het verplicht eigen risico. Het minimale eigen risico voor 2019 vastgesteld op 385 euro. Dit houdt in dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf moet voldoen. Niet alles valt onder het verplichte eigen risico, zo zijn bezoeken aan de huisarts en kraamzorg vrijgesteld van het eigen risico. Ook gratis bevolkingsonderzoeken zoals het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker zijn vrijgesteld.

Naturaverzekeringen

Zorgverzekeringen vallen onder te verdelen in twee soorten: Naturaverzekeringen en Restitutieverzekeringen. In het geval van een naturaverzekering kun je gebruik maken van zorg en voldoet de zorgverzekeraar de rekening, zodat je deze zelf niet hoeft voor te schieten. In het geval van een restitutieverzekering dien je zelf eerst de rekening te betalen en krijg je deze later betaald van de zorgverzekering.

Gecontracteerde zorg

Om de prijs van zorg te drukken en de kwaliteit te garanderen maken veel zorgverzekeraars afspraken met zorgverleners. Dit wordt ook wel gecontracteerde zorg genoemd. De afspraken tussen zorgverleners en zorgverzekeraars verschillen per zorgverzekering. Wanneer je zorg nodig hebt en naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat kan het zijn dat de zorg niet geheel of geheel niet vergoed wordt. Of een bepaalde behandeling bij een zorgverlener vergoed wordt kun je het beste even navragen bij je zorgverzekeraar.

Vrije zorgkeuze

Gecontracteerde zorg hangt samen met de vrije zorgkeuze. Wanneer je een verzekering met vrije zorgkeuze hebt kun je in principe uit elke zorgverlener kiezen. De gemaakte zorgkosten worden dan vergoed door de zorgverzekeraar. Wanneer je geen vrije zorgkeuze hebt en naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat kan het zijn dat je slechts een percentage van de zorgkosten vergoed krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *